Search

Sofie i «Fieh»


Hvem hadde trodd at fra Eina, ei litta bygd med 734 innbyggere (skal vi tro Wikipedia), skulle en av Norges kuleste nye artister springe opp fra? Fire dager før singelslipp huket jeg til meg Sofie Tollefsbøl i bandet “Fieh” for en trivelig prat.


Hør sangen her.

Sidestøtte fra storebror

Tolv låter ligger ute på Soundcloud og har godt med avspillinger. På Spotify er det foreløpig ingen egne releases, men hun dukker opp på fire andre prosjekter. Sofie er litt overalt og har gjort seg godt merke. Høsten 2014 ble hun kåret til Ukas Urørt på P3 og etter dette har hun og bandet hatt opptredener på blant annet Parkteateret, Nattjazz og by:Larm.

Musikken deres er mye godt og blandet, men faller kanskje lettest under kategorien neo soul. Sofies vokal har til og med et Erykah Badu-lignende preg. Blir Tollefsbøl Norges neo-soul prinsesse? Tidligere var hun en ihuga fotballspiller, men heldigvis, for oss, hadde hun en storebror som hjalp henne inn på musikkens vei.

- Siden jeg ikke visste om noen damer som for eksempel spilte bass, selv om jeg var ganske “I can do whatever”, turte jeg ikke å prøve å bli ordentlig god på et instrument, tror jeg.

- Han er musiker og prøvde å lære meg litt bass og trommer. Jeg var veldig inspirert av han og syntes det var fett. Jeg tilbrakte masse tid på konserter og hørte musikk gjennom han. Etter det begynte jeg å spille piano og synge i kor; var sånn ekte «kulturskole-kid».

Til tross brorens innflytelse tror hun det hadde vært godt å ha et kvinnelig forbilde.

- Siden jeg ikke visste om noen damer som for eksempel spilte bass, selv om jeg var ganske «I can do whatever», turte jeg ikke å prøve å bli ordentlig god på et instrument, tror jeg. Nå er det heldigvis i ferd med å forandre seg - flere jenter blir instrumentalister og jobber i musikkbransjen. Da tror jeg det blir lettere for andre!

Samarbeid og ny musikk

I mars kommer debutalbumet til Fieh og skal gis ut på Vibbefanger, et kreativt kollektiv slash plateselskap fra Bergen. Det hele fortelles å ha begynt som en musikalsk romanse over internett.

- Det var ganske random! Jeg var på Soundcloud og så kom jeg over profilen til David Grytten (produsent i Vibbefanger). Digga det med engang og skrev sånn «hei hei liker det du har lagd», og han bare «ja kult kanskje vi skal lage noe sammen». Så endte det opp med at jeg kora på noen låter - første var faktisk Kjartan Lauritzen - og så på noen hestegreier (Hester V75), og så ble vi bare homies.

Den «nyeste» låta til Fieh blir sluppet ut i dag, men er riktignok ikke helt ny for de som har fulgt med.

- Det er en låt vi har spilt på konsert ganske lenge egentlig!

Dog kule brødre og snille gutter i Bergen er det ikke alle som er slik; og det er disse Sofie har hatt i tankene til låta. Hun vil ikke claime det som en girl power anthem, men sier at den har noe der.

- Når du hører det, kommer du til å skjønne det! Det var bare på et tidspunkt hvor jeg var litt lei av eldre menn som alltid skulle si hva som var riktig å gjøre og hva som ikke var riktig å gjøre.

Denne artikkelen ble skrevet 24. oktober 2017. Låta har nå kommet ut og du kan klikke på bildet for å høre på den.Copyright © 2020 GIRL CRUSH. All rights reserved.

Empowered by GIRL CRUSH.