top of page
Search

Nordisk med en twist


Med en bachelor i Creative Musicianship og en bakgrunn i klassisk og jazz - er det ikke overraskende at Nora imponerer. Nå er hun aktuell med en musikkvideo i samarbeid med vår fotograf Ida Frank.

Foto: Ida Frank, Tekst: Ayca Lingaas

"Før prøvde jeg å skrive gladmusikk, men følte aldri at det var helt meg. Så oppdaget jeg Lana da jeg var rundt 17, og hun fikk meg inn i det melankolske. Jeg pleier å si at jeg nå er så glad hele tiden fordi jeg får ned alt det dumme på papir!"

Å finne seg selv

Hortensjenta skiller seg tydelig ut i mengden og er iført en knall gul boblejakke, leopardmønstret genser og en sort fanny pack med nagler. Det blonde håret er farget lys rosa og hun har matchende negler. Det er gjennomført og hun kler det med stil.

- Jeg har blitt fortalt hele livet mitt av venner at “Nora, du er jo ikke norsk! Du er en eller annen rar blanding”, sier hun lattermildt.

Det hele ser så lett ut for henne, men Nora forteller at det i virkeligheten har vært en lang vei å gå. Fra å prøve å passe inn slik som alle andre, til å være den sterke personligheten hun er i dag.

- Det har jeg jobbet mye med! Uansett om jeg kledde meg som alle andre var jeg fortsatt hun rare, så etterhvert begynte jeg å utfordre meg selv. Jeg var den første i gjengen som begynte med leppestift og hatt, så det var slike småting litt etter litt.

Etter å ha bodd i London fikk hun virkelig øynene opp for mote og eksperimentering, men merket raskt kontrastene da hun kom hjem til Norge.

- Plutselig begynte jeg å stille spørsmål om hva jeg kunne ha på meg eller ikke. Flere bloggere har snakket om hvorfor det er så annerledes hva norske kvinner kan ha på kontra kvinner i London eller New York. Hvorfor skal vi dølle oss ned? Likevel ser jeg at det går mot nyere tider og folk tør å være seg selv mer. Det er helt fantastisk!

Foto: Ida Frank, Tekst: Ayca Lingaas

"Hvis du synes noe er skummelt, men du egentlig har lyst; gjør det. Det booster selvtilliten din når du skjønner at ting ikke er så farlig. Det er en av grunnene til at jeg tør å være meg selv så mye som jeg er".

Det å tørre å være seg selv har ikke heller bare gjaldt klær, men også låtskrivingen hennes. Det var ikke før Lana Del Rey kom på scenen at hun virkelig begynte å skrive det innerste på papir.

- Før prøvde jeg å skrive gladmusikk, men følte aldri at det var helt meg. Så oppdaget jeg Lana da jeg var rundt 17 og hun fikk meg inn i det melankolske. Jeg pleier å si at jeg nå er så glad hele tiden fordi jeg får ned alt det dumme på papir!

Møtet mellom to kreative sjeler

Stilen hennes gjenspeiles i musikken hun lager. En god blanding av litt og hvert, men det funker. Selv beskriver hun sounden sin som ambient electronica med fusion av klassisk og jazz, men også veldig cinematisk. Naturlig nok er det kanskje da at hennes nyeste låt er laget til Ida Franks kortfilm “Paperstains”.

- Det er et soundtrack som heter “Little Boy Lost”, skrevet til Idas film. Det er inspirert av handlingen til filmen, så da kom det ut en musikkvideo.

Nora og Ida har jobbet sammen i snart et år og finner stor inspirasjon i hverandre. Samarbeidet begynte tilfeldig nok da Ida kom i prat med Noras mor på flyreise hjem fra London.

- Hun sa at datteren hennes studerte musikk og ga meg link til nettsiden hennes, så jeg tok kontakt med henne og sa jeg trengte en sang, forteller Ida.

Teks & Foto: Ayca Lingaas

Etter et par telefonsamtaler og et møte på Starbucks begynte kreativiteten mellom de to å strømme. Begge er enige om at det er godt å være nær likesinnede kreative folk, og at det er viktig å løfte hverandre opp og frem.

- Det samarbeidet vi har hatt er basert på hjertesak, vi har ikke tjent penger foreløpig, men har absolutt fått kreativ fortjeneste og et flott vennskap!


Kjære mor

Når jeg spør Nora om moren lyser hun opp og forteller om en elementær støttespiller. Fra tidlig alder av har hun hatt et kreativt oppvekstmiljø som har lagt grunnsteinene for den Nora er i dag.

- Mamma er min verden og mitt alt! Jeg har vokst opp med at hun har spilt teater, vært med i band og tatt meg med overalt. Da jeg fant ut hva jeg ville, var det viktig for henne at hun aldri skulle stå i veien for det. Samtidig har hun aldri vært den som har levd sin drøm gjennom meg. Jeg har kun pushet meg selv!

Hun takker også moren for å ha trosset nervøsitet som ung, blant annet da Nora ikke turte å dra på kulturleiren SplæshCamp fordi vennene droppet det.

- Hvis du synes noe er skummelt, men du egentlig har lyst; gjør det. Det booster selvtilliten din når du skjønner at ting ikke er så farlig. Det er en av grunnene til at jeg tør å være meg selv så mye som jeg er.

En lys fremtid

Nora er dypt engasjert i alt hun forteller og har mange spennende planer videre. Det luftes om remixer, flere videoer og mer motebaserte prosjekter. Navnet hennes betyr passende nok “lys” og “fremtid”, noe som hun virkelig tar til følge.

- Jeg er veldig positiv for fremtiden! Sangene mine er ganske triste ironisk nok, men har samtidig et budskap om at du skal gå gjennom det for å kunne komme deg videre. Når noe går imot deg velger du enten at det knekker deg eller at du får noe positivt ut av det.

Om det er viktig å følge drømmene sine er det ikke noen tvil om - uansett utfall.

- Det er ikke nødvendigvis det å oppnå den, men å iallefall prøve å følge den helt til man ikke klarer. Jeg tror det er mange som sitter igjen med en følelse av anger fordi de ikke har tatt sjanser. Utfordre deg selv og utvid horisonten din!

Sjekk ut videoen til Nora som har lansering i dag!bottom of page