top of page
Search

Med havet i fokus

Havet får stadig mer oppmerksomhet, og ikke uten grunn. Flere ønsker å ta vare på det, og resultatet av et økende engasjement samles i Norges kanskje fineste festival; Passion For Ocean.


Foto: Sofie Holtedahl


Hva gjør havet så spesielt?


Mindre enn 5% av verdenshavene er utforsket per i dag, og vi kan dermed si at havet er verdens største mysterium. Bokstavelig talt. Vi vet så forsvinnende lite om det, men noe som vi faktisk er sikre på, er at det styrer enormt mye. Havet styrer på mange måter hele verden! Det utgjør den største drivkraften bak det meste som er kjent og kjært for oss; havstrømmene transporterer varme og kulde, de utjevner og påvirker det globale klimaet i så stor grad at vi mennesker er fullstendig avhengig av dem. Ikke minst så produseres halvparten av oksygenet vi alle puster, av livet havet rommer.


Foto: Sofie Holtedahl

Foto: Sofie Holtedahl

Allikevel så fylles det kontinuerlig med store mengder plast. Vi brukte i overkant lang tid på å forstå omfanget av konsekvenser som følger med plastoverfloden; i dag finner vi dette uheldige, syntetiske materialet nærmest over alt. Fra drikkeflasker til handleposer, sigaretter og produkter fulle av gjemt mikroplast. Det tar gjerne flere hundre år før engangsprodukter brytes ned til ørsmå bestanddeler, med de forsvinner faktisk aldri helt. Mikroplast utgjør blant annet en stor trussel for artsmangfoldet, og forsetter vi som vi har gjort til nå, vil det kunne være mer plast enn fisk i havet i 2050. Heldigvis får stadig flere øynene opp for denne problematikken. Flere ønsker å bidra til å ta vare på havet, og viktigheten av å skape positive ringvirkninger ble løftet frem i lyset under Passion For Ocean.


Oslo er en av de tre byene hvor festivalen arrangeres, og det var ikke få havglade mennesker som fylte Vippetangen den 24. august. Fra surfere, dykkere, kokker og marinbiologer, til barn som nysgjerrig tittet på både sverdfisk og skjell. Tøffinger som smakte på tang, blide is-spisere med solbriller på snei. Det ble holdt foredrag og arrangert aktiviteter, for store som små. Seilbåter stod fortøyd og klare til å frakte folk ut på Oslofjorden, dersom ikke et bad etterfulgt av badstue skulle passe bedre. Alt i sommervær, strålende sol som speilet seg i vannet; den smilte om kapp med menneskene på kaien.


Foto: Gitte Paulsbo

Stands med grønnere produkter fylte handlegaten, og her fant vi både Jeanett bak Flove og Sandra fra Turnss og Arctic Whale, som begge sitter i kollektivet vårt på Skøyen.


Foto: Sofie Holtedahl

I tillegg til smil, ble det også delt raust av kunnskap. Hvordan, og ikke minst hvorfor, vi må ta vare på det store, salte og blå som dekker mesteparten av planeten vår, er ikke alltid så enkelt å huske og forstå. Men det er viktig. Like viktig som at vi alle bidrar til å bygge opp fremfor å bryte ned jordkloden, som i utgangspunktet er svært sårbar. En stor del av det å leve bærekraftig, ligger i å forvalte og ivareta havet på en god måte. Vi trenger ikke flere pekefingre og dårlig samvittighet; vi trenger samhold. For skal endring virke positivt, motiverende og gjennomførbart for enhver, ligger nøkkelen i at vi gjør det sammen.


Foto: Sofie Holtedahl

(Skribenten av denne saken er Sofie Holtedahl, følg henne gjerne på Instagram @mellotune).

Comments


bottom of page