Search

Inntil hun slapp den første låta, holdt Mia Berg musikken sin skjult for folk flest

Forrige uke slapp Mia Berg ut den nye låta «Grow». Den har allerede fått mye oppmerksomhet og i går ble den anbefalt på P3 Urørt. Med inspirasjonskilder fra artister som Lianne la Havas, Solange og Bon Iver har hun og produsent Henrik Lillehaug, som hun traff på musikkskole i Oslo, skapt et innholdsrikt og fargerikt uttrykk. Berg har holdt musikken skjult blant venner og bekjente, med hårbørste som mikrofon var det lenge kun hennes bror som ble vitne til sangstemmen hennes. Kan vi si at den modige jenta nå turt å kommet ut av "badet"? Arbeidet gjennom de siste årene har resultert i en rekke låter, blant annet debutsingelen «Hurry» som ble sluppet via Diamond Club i november. Mia Berg har flere atmosfæriske poplåter på lager og var nå klar for å slippe den nye singelen Grow, og sin debut EP høsten 2019.


«Grow» er en slags vårlig omfavnelse, som passer perfekt i møte med lyse sommerdager. Singelen kan beskrives som en musikalsk energiboost med 80-talls-synther, groovie gitarriff og smakfulle detaljer. Med stødig vokal i front synger Mia om det endeløse presset ved å bli eldre, måtte ta ansvar og svare til alles forventninger, når alt man vil bare er å få være ung litt til.


Foto: Guro Sommer Værland

I forbindelse med låtslipp og premiere på musikkvideo (der blant annet Samra i GIRL CRUSH har tatt fatt på malerkosten, og er blant folka som har gjort underverker på set) tok vi en prat med den unge jenta.


Foto: Guro Sommer Værland

Når var det første gang du oppdaget, eller klarte å sette ord på at det var musikk du ville drive med? Hadde du en "moment"?


Hmm.. tror kanskje det må være sommeren 2014. Da hørte jeg albumet til Emilie Nicolas. Noen venner av meg hadde nylig hørt henne spille på Nattjazz, og anbefalte meg herfra til månen å sjekke det ut. Samme kveld satt jeg på albumet i stua. Tror jeg hørte på det på repeat fra klokka ett til fire på natta, og tenkte «shit, dette vil jeg også drive med».

Har skolen du går på vært avgjørende for deg og din musikk?


Jeg studerer musikk i Oslo nå. Men, det var vel ingenting som helt tilsa at jeg skulle drive med musikk når jeg var yngre. Da var mitt eneste forhold til musikk at jeg gikk et par år på sangskole, med en klassisk lærer (som jeg ikke helt digget). Husker blant annet at det skulle være julekonsert det første semesteret. Alle sang operastykker og klassisk, og tilslutt fremførte jeg «all i want for christmas». I det øyeblikket innså jeg at det ikke ville bli det helt store musikktalentet av meg. Jeg la det litt på hylla egentlig.


Foto: Guro Sommer Værland

På videregående gikk jeg media og kommunikasjon, og i de årene fortalte jeg ingen at jeg likte å synge. De eneste som var vitne til å høre meg synge da var min bror, som så seg lei av at jeg stod på badet med hårbørsten som mikrofon og sang i timesvis.


Så var videregående ferdig, og jeg flyttet til Oslo. Det var også vendepunktet for min del. Plutselig måtte jeg finne ut hva jeg skulle bruke tiden min på. Det er mye press og forventinger i den alderen. Man skal jo helst score full pott i det sosiale, på skolen og alle fronter. Jeg tror jeg var ganske forvirret da, og var blitt for vant til å høre på alle andre rundt. Jeg bestemte meg for å ta et friår, gikk på folkehøyskole. I skjul satt jeg meg ned på pianoet, lærte å spille og skrev tekster. Det var ingen som visste at jeg hadde begynt å lage musikk. Det tok nærmere tre år før jeg begynte å vise frem det jeg hadde jobbet med. Først da jeg slapp singel i fjor begynte venner hjemmefra å få med seg hva jeg drev med, fulgt opp av et - «jøss, driver du med musikk?». For meg har det nok lenge vært et ønske å drive med musikk, men ingen visste det helt.


Hvem er din eller dine GIRL CRUSH? Og hva/hvem blir du inspirert av?


På musikkfronten digger jeg H.E.R, Solange og Laura Mvula om dagen! De er noen råe og talentfulle frøkner <3 Jeg blir mega-inspirert av damer som bare gønner på, tørr å prøve, satse og prøver igjen, uansett hvilke felt og bransje! Det var først når jeg begynte å jobbe med musikk at jeg forstod hvor viktig det er å heie hverandre frem! Folk er bare folk, og vil få ting til. Det tror jeg alle kan relatere seg til!


Foto: Guro Sommer Værland, Crew: Therese Grønlund, Guro Sommer Værland, Maren Klakegg, Mia Berg, Marte Gjedebo Goplen, Alexandra Raven, Maren Klakegg, Torjus Thesen, Tommy Haugen, Torstein Østberg, Leif Kristian Karlsen, Fride Gjedebo Gjertsen, Samra Avdagić, Birgitte Hanssen.

Kan du fortelle litt om prosessen bak låta «Grow»?


Jeg begynte å skrive låten høsten da jeg flyttet til Oslo. Det var mitt møte med å bli mer «voksen». Samtidig savnet jeg litt å være 16, litt ulydig og ha en mamma som alltid trøstet meg. Det å være i en fase mellom ungdom og voksen er kjernen i låta. Man kjenner at man ikke har lyst å ta stilling til alle tingene man må ved å være voksen, jeg ville stenge ute kaoset og være ung litt lenger. Så tok jeg med låten til Henrik Lillehaug, og dermed var vårt samarbeid i gang. Grow var den første låta som vi bare skjønte - nå er den der, vi går i studio!Hva skjer videre? Og hva er dine tanker om bransjen du nå er i?


Det skjer masse videre! Jeg skal slippe mer musikk i løpet av året og debut EP-en kommer i september (gleder meg!). Til høsten blir det konserter, eventyr og mer musikk. Musikkbransjen er jo ganske uforutsigbar på mange måter. Det er jo en del flaks, i tillegg til hard jobbing for å komme seg opp og frem, men jeg velger å ha troen på at hvis man prøver lenge nok vil ting ordne seg. Det er jo litt spennende å ikke vite også, plutselig kan ting skje! Jeg tror det å ha beina plantet på jorden, og drive med musikk av de riktige grunnene vil være viktig for meg.


Vi gleder oss til fortsettelsen, og heier på Mia <3 Hør låta Grow her, og følg henne videre!


Tekst: Siri Aleksandra A. Olsen

Copyright © 2020 GIRL CRUSH. All rights reserved.

Empowered by GIRL CRUSH.