top of page
Search

Søsterduoen Radical Broccoli følger drømmen

Søsterduoen Radical Broccoli er lidenskapelig opptatt av å leve bærekraftig. I flere år har de inspirert oss til å ta bedre vare på oss selv og miljøet, med en visjon om at det skal være gøy og enkelt å være miljøvennlig. Nå følger de drømmen!

Det som er bra for oss, er også bra for planeten.
Foto: Privat

Da de to søstrene ble utbrent som en konsekvens av bruk- og kast-samfunnet, søkte de mot en grønnere hverdag. Slik fant de frem til en felles lidenskap for en bærekraftig livsstil.


Anette og Susanne Bastviken ønsker å inspirere og motivere andre til å leve mer miljøvennlig. Med blogg, nettbutikk, to utgitte bøker og tusenvis av følgere på Instagram, er det tydelig at livsstilen deres inspirerer.


Følger drømmer


De to søstrene startet et nytt kapittel og flyttet fra trygge omgivelser i Norge til eksotiske Portugal høsten 2020.


– Farmoren vår og familien til pappa er fra Portugal, så det har alltid føltes ut som vårt andre hjemland. Det har alltid vært en drøm å bo nær stranden og å kunne surfe, og nå var tiden bare inne for å ta sjansen, og flytte. Det har vært det beste valget vi noen gang har tatt.


Med lysten til å komme tettere på familien ved å flytte sørover, er det mye som tyder på at nettopp familie betyr mye for søstrene. De to har også et godt forhold til hverandre.


– Vi har alltid vært nære. Det var et par år i tenårene at vi ikke syntes den andre var så kul, men det gikk over da Anette flyttet til København etter videregående, sier Susanne.


Anette legger til at det siste året har vist dem at de kan jobbe fra hvor som helst, og hvor stor frihet de faktisk kan skape selv.


Større takhøyde som kollegaer


Jentene er enige om at det er en stor fordel å jobbe sammen som søstre. Med sine ulikheter og det å tørre å si fra dersom man er uenig, er noe søstrene mener er naturlig og mindre ubehagelig i søskenrelasjonen.


– For oss er det luksus. Å kjenne sin businesspartner så godt er bare en drøm. Vi utfyller hverandres kvaliteter utrolig godt, har utrolig ulike perspektiver, styrker og svakheter. Samtidig har vi en felles visjon for hva vi ønsker å skape, og har mange like interesser og verdier.


Så er vi også alltid ærlige med hverandre, vi bruker ikke energi på å gå rundt grøten. Vi har lagt mye tid og energi i vår relasjon, som vi også forteller masse om i vår nye bok.

Bokstavelig talt et nytt kapittel


I våres ble deres andre bok, Radical Courage, utgitt. Deres første bok som kom ut i 2018 handlet overordnet om å ta vare på seg selv og planeten. Det gjør også Radical Courage, men den skiller seg fra deres første utgivelse med temaer som hvordan trosse egen frykt og skape mot til å følge drømmene sine.


– Vi deler alt vi har lært fra å drive en business og bygge opp et univers de siste årene. Den handler om å forvandle sin relasjon til penger, lære å stole på seg selv, ha sunne relasjoner, og om å la seg selv utfolde seg og elske livet.


Utgangspunktet for at de kan drive med det de gjør i dag, ligger i å finne sin lidenskap og gjøre det man brenner for.


– Vi har virkelig satset på de drømmene vi har, og et stort ønske om å hjelpe andre, planeten og samtidig ha et fantastisk liv, samt en god dose disiplin til å gjennomføre alt. De ekstra stegene og den ekstra omsorgen man gir seg selv i hverdagen høster man fruktene av, forklarer jentene.


Engasjement for en grønn livsstil


Anette og Susanne var begge skikkelig utbrente fra en livsstil som verken kropp eller sjelen trivdes med. Det krevde mye styrke å komme seg ut av det, men de satt igjen med en stor lidenskap for plantebasert mat da de oppdaget hvor mye bedre de følte seg etter at de endret kostholdet. Kombinert med vissheten om hvor mye forferdelig som foregår i matindustrien i dag, kjente de på en trang til å spre kunnskap og erfaringer.


– Gradvis gikk det over til å lære mer om plast, klær, transport, og kanskje det viktigste – bærekraft fra innsiden ut – og at hvordan vi behandler oss selv og andre mennesker er kjernen i det hele.


Finne balanse


Det kan være utfordrende å leve bærekraftig, noe Anette og Susanne har kjent på selv. De forteller at jo mer de lærer, jo større er ønsket om å leve autentisk.


– Jeg tror det handler om å skape en livsstil man elsker, hvor hvert valg føles tvers gjennom godt. Og å aldri sammenligne seg med andre. Hvis jeg er for streng, føles det ikke godt, og hvis jeg bare kjøper ting som jeg vet er produsert uetisk, føles heller ikke det godt. Som med alt annet handler det om å finne en balanse.


Anette og Susanne Bastviken, Redical Broccoli. Foto: Privat

Hvordan forsikrer dere dere om at klær, produkter og mat er etisk og miljøvennlig produsert?


– Vi har virkelig brukt årevis på research, og dypdykket i materialet om hva som finnes der ute. Vi vil gjøre det lettere for andre å finne de svarene vi har, derfor skrev vi Jordnært – Enkle valg til en mer miljøvennlig livsstil, og prøver å dele av det vi kan på Instagram. Det forandrer seg jo hele tiden, og det blir heldigvis bare lettere og lettere å finne produkter, klær og mat som er mer miljøvennlig.


Lokale perler verdt å oppleve


Anette og Susanne mener at det definitivt skjer noe på den grønne fronten i Portugal med flere veganske og vegetariske spisesteder, samt at det jobbes for å fase ut engangsplast.


– Det arrangeres beach clean-ups, og nærmest ingen bruker handlepose på butikken. Det installeres elbilladere over hele landet, og er skikkelig godt tilrettelagt for å bruke masse tid i naturen. Det er nok mest igjen på matfronten, å kutte kjøtt- og meieriforbruket. Men det er nydelig å se hvilken retning det går i, enes de om.


Med sine lokalkunnskaper om Cascais utenfor Lisboa, må vi hente inn noen tips til skjulte skatter og opplevelser for reiselystne nordmenn post pandemi.


De to søstrene som har funnet seg godt til rette i flotte omgivelser og varmere temperatur anbefaler en tur til Guincho for å se rå og vakker natur, et sted man også kan sykle til. På Europas vestligste punkt, Cabo da Roca anbefaler de å se solnedgangen.


– I tillegg må verdens beste Acai på Friends på Casa da Guia oppleves, samt et glass sangria og litt dansing på kvelden i Lisboa med utsikt over elven, sier søstrene Bastviken.


Vi tar med oss tipsene og drømmer om en Portugal-reise i nærmeste fremtid


– Surfing hører også med til livet i Portugal, legger de til før vi runder av praten.


Følg jentene her!

Kommentarer


bottom of page