top of page
Search

En blodig og informativ kveld på GIRL CRUSH

Visste du at tamponger blir bleket kjemikalsk for å oppnå den perfekte hvitfargen? Eller at magemusklene deles ved graviditet? I april var det duket for kvinnehelsekveld med stor K i GIRL CRUSH sine lokaler på Skøyen. Samfunnsdebattant Oda Weider-Krog fra podkasten Familieliv, Martine Høiby, Siri Johansen og Helene Ausland fra Oslo Kvinnehelsesenter, Sigrun Stenseth og Helene Svabø fra podkasten Femihelse og journalist Birgitte Lysholm bak boka «Heit» (en guide til overgangsalderen) var samlet under et tak for å lære oss kvinner litt mer om oss selv.


Foto: Samra Avdagic

Før introduksjon var det tid for mingling i det rosa nabolokalet vårt. Her stod velkomstdrinker klare, og på bordene var det stablet lekre småretter både økologisk og vegetar levert av våre samarbeidspartnere Leon. På store fat lå det strødd rosa vulva-cupcakes og livmor-kjeks som ble et ivrig samtaleemne. Stemningen var lett og praten fylte rommet. Kvelden ble åpnet av Siri A. Olsen (GIRL CRUSH), Jeanett Pettersen (Flove) og Anine Kierulf (No Nonsens) som til vanlig jobber hver for seg, i samme kontorlokale. Problemstillingen som ble introdusert var den store mangelen på informasjon om kvinners helse. Leger som ikke vet hva menskopper er, og investorer som fnyser av bedrifter som Flove, og ler av hennes produkter. Media som skriver altfor lite om slike temaer, og generell uvitenhet blant befolkningen. Pettersen og Kierulf har hvert sitt foretak; Flove er en norsk merkevare som nettopp har lansert sin godt dokumenterte menskopp, og No Nonsens er det første norske tampongmerket som selger abonnement på økologiske tamponger.


Foto: Siri Granheim

Da Kierulf spurte de 60 jentene i salen om de noengang hadde lest innholdsfortegnelsen på tampongene sine, ristet de aller fleste på hodet. Vaginaen er det mest absorberende organet vi har på kroppen, og man skulle kanskje tro at vi jenter var mer bevisste på hva vi dytter opp der. Markedet for mensprodukter er heller ikke særlig regulert; Pettersen forteller at vi i prinsippet kan stikke til en butikk i India å kjøpe en haug med menskopper og selge de under eget merkenavn her i Norge; uten noe obligatorisk kvalitetskontroll. Er det ikke på tide at en bransje som har holdt på fritt i over hundre år utfordres?


Kveldens goodiebag, trykket av vår gode venn Mari Nordén på Fabrikk Oslo

Jentene bak Flove og No Nonsens tør å stille spørsmål, og velger å kvalitetssikre produktene sine uten at det nødvendigvis er pålagt - enda. I dagens konkurransesamfunn kunne man naturligvis satt Flove og No Nonsens opp mot hverandre, men jentene ønsker heller å være samarbeidspartnere. De har tross alt samme mål; å tilby kvinner smartere alternativer, skape åpenhet i industrien både produksjonsmessig og i forhold til kvinnehelse. Sammen har de laget en underskriftskampanje for å fjerne momsen på mensprodukter; skal staten virkelig tjene penger på vårt blod?».


«Meeeenseeen!» runget det fra alle i rommet. Dette var oppvarmingsøvelsen til Helene Svabø og Sigrun Stenseth bak podkasten Femihelse. De tok praten om innholdsfortegnelsen videre og gikk hardt inn på p-pillen og annen prevensjon. Bivirkninger som er unødvendig normalisert og bivirkninger som fjerner hensikten ved det hele.


Foto: Siri Granheim

Ikke bli vant med å ha vondt (..) du skal ikke bli deppa og du skal ikke miste sexlysten.

Jentene bak Femihelse kan nå også betegnes som «influhelsere. De er opptatt av at kvinner skal kunne ta gode og informerte valg rundt sine egne kropper. I samtaler seg i mellom, og blant kollegaer, venninner og familie har det blitt tydelig at det er veldig mye vi jenter og damer ikke vet om våre egne kropper. Stenseth tok ordet og fortalte åpenhjertig om sine underlivsplager gjennom flere år, og opplevde å bli en kasteball i helsevesenet som ikke forsto at det var vaginisme - en kronisk tilstand som ofte fører til smerter ved innsetting av tampong og ved samleie.


Podkaster nummer to Oda Weider-Krog (Familieliv) presenterte oss for hennes gode venner; støttestrømpene. Som ung og gravid var ikke alt så rosenrødt som folk skulle ha det til. Google hjalp heller ikke alltid til.


Foto: Siri Granheim

Det er veldig mange kreative svar på hva man kan smøre et hovent underliv med.

I løpet av hennes fortellinger om vondter og humper (hun har blant annet startet kampanjen #bekkensjekken), var hun likevel nøye med å ikke skape skremselspropaganda. «Kjærligheten til barna vil selvsagt alltid være i bunn og helheten er viktig». Det fjerde trimesteret var et viktig tema for henne, og hun snakket om hvordan nybakte foreldre kunne føle seg kastet ut av sykehuset, og inn i ukjent landskap. «Ta plass, krev ditt, stå på og be om hjelp».


Foto: Girl Crush

Oslo Kvinnehelsesenter tok med seg et bekken (en fysisk modell) og gikk direkte anatomisk til verk, samt hadde gjennomgang av bekken, mage- og knipeøvelser! Her ble det spørsmålsrunde om alt mellom himmel og jord, eller skal man kanskje si, mage og fot? Selv de tidligere foredragsholderne hadde spørsmål for disse damene, og lærdommen spratt rundt i rommet. Publikum åpnet seg desto mer for hvert foredrag og stemningen ble gradvis mer lattermild. Hvem skulle visst at det kunne føles så godt og lett å snakke om hetetokter, underlivsprolaps og åreknuter? Konkurranser ble holdt som ekstra underholdning og jeg var så heldig å vinne en vibrator fra Sinful fordi jeg klarte å gjette hvor stor/lang klitoris var (google it!).


Foto: Girl Crush

Foto: Siri Granheim

Sist ut var journalist og forfatter Birgitte Lysholm, som nylig har skrevet boken «Heit», en guide til overgangsalderen. Ærlig og ujålete fortalte hun om sin erfaring med et ungt sinn og en aldrende kropp.


Foto: Siri Granheim

I dag har vi en lang ungdomstid slash voksenvegring (..) det er ikke «kommerst» eller salgbart å snakke om forfall.

Likevel var en kveld som dette og med et slikt oppmøte et håp om en litt lysere fremtid. Så godt som alle hadde nevnt et kunnskapshull rundt kveldens tema, men foredragsholdere og arrangører var selv klar over sin egen posisjon som kunne bli brukt - og som ble brukt. «Man kan ikke skylde på alle andre, men man må også ta ansvar selv». Gjennomgående ble det oppfordret til å snakke mer med hverandre, på tvers av generasjoner og på tvers av kjønn.


For en bedre situasjon for oss alle.

bottom of page