top of page
Search

Lyst i enden av tunnelen

Selv om det begynner å lysne til nå, er januar og februar de månedene folk sliter mest med mørketiden, i følge forskning. Nå har det i tillegg vært en lang periode med hjemmekontor og uante vendinger, ikke rart man mister piffen. "Null motivasjon" sier du? Kanskje er det fordi det å se fremover har vært vanskelig i pandemiens tidsalder?


Den ytre kraften


Motivasjon er det som holder oss i gang, og alle mennesker styres ut fra en egen vilje og kraft. Uten kraft mangler man liksom et motiv. Et motiv for å gjøre de oppgavene man nødvendigvis ikke har lyst til å gjøre, men de man bør gjøre. Gjennom livet finnes det jo utallige kjipe oppgaver, men ofte er gevinsten av å gjøre disse en grei nok motivasjon til å klare å gjennomføre. Har du tenkt på hvordan livet hadde sett ut om du aldri hadde klart å motivere deg selv?


Foto: GIRL CRUSH

Du har klart å motivere deg før, og du vil klare det igjen


"Motivasjon varer ikke evig - men det gjør heller ikke en dusj. Derfor er det anbefalt å gjøre det daglig”, sier Zig Ziglar. Motivasjon er altså noe du med jevne mellomrom må fremprovosere. Vi trenger påfyll alle sammen! Se for deg de gangene du har prøvd å motivere deg for noe du ikke hadde så lyst til, noe så banalt som å ta ut av oppvaskmaskinen for eksempel. Ikke nødvendigvis noe man roper hurra for? Men noe inni deg gir deg motivasjonen. Kanskje trives du best om det er ryddig rundt deg. Kanskje får du snart besøk. Kanskje skal du få plass til neste runde glass og tallerkener. Vi må motiveres igjen og igjen (verdens kjipeste eksempel, vi vet!).


Det finnes faktorer i oss mennesker som setter i gang lyst; lysten til å handle. Dette er motivasjon. Men motivasjonen er også ekstrem sårbar. Lysten til å gjennomføre blir påvirket av omgivelsene våre, vår levemåte og livsstil kan slå sprekker i motivasjonen, og lufta i ballongen kan plutselig sige ut. Omgivelsene og mennesker rundt oss kan inspirere og motivere, men de kan også demotivere og trekke ned.


En enkel fasit på hvordan du kan bli mer motivert finnes ikke, men tenk på hva slags relasjoner du har i livet ditt, hva er det med jobben, arbeidsoppgavene og/eller levemåten som kan ha påvirket motivasjonen? Eller er det kanskje manglende mål som er utfordringen? Kanskje er målet uklart, eller kanskje har intensjonen endret seg gjennom pandemien? Hvor kan du ta tak?


Eller kanskje du faktisk har motivasjon, men "null inspirasjon"?


Foto: GIRL CRUSH

Den indre kraften


Inspirasjon er nemlig noe annet. Mens motivasjon stammer fra det latinske ordet "motivus", som betyr å bevege seg, trinnene man går for å oppnå et mål, og er drivkraften som presser oss fremover – er inspirasjon et litt tvetydig begrep som kan brukes til å beskrive flere aspekter. Inspirasjon blir mest sett på noe som foregår i vårt indre og er knyttet opp mot våre følelser, og på latin ("inspirare") betyr ordet "å puste inn". Det er altså en slags oppvåkning, og et plutselig utbrudd av kreativitet og produktivitet som ble utløst av noe; en reise, en konsert, et kunstverk, en bok, et innlegg på Instagram, en netflix-serie e.l. Du trenger heller ingen rasjonell grunn til å gjøre det du gjør – hvis du er inspirert. Du glemmer tid og sted, og du trenger ikke noe mål eller press for å gjennomføre. Det er bare gøy, lystbetont, interessant, altoppslukende.


I motsetning til motivasjon er inspirasjon nært knyttet opp mot din egen identitet og mentalitet. Vi kan lese, se, høre eller lukte noe, og det kan trigge noe i oss og fremkalle en euforisk følelse av kreativitet og vilje til å skape noe nytt. Disse triggerne er helt individuelle og unike for hver og én av oss, og kan i beste fall være hva som helst; så lenge det har en dypere mening, og resonnerer med vår identitet.


Foto: GIRL CRUSH

Men sannheten er at vi trenger begge deler, både motivasjon og inspirasjon. Kanskje var det inspirasjon som fikk deg til å begynne å trene, men du trenger motivasjonen til å fortsette.


Korona har frarøvet oss de energikildene vi normalt trenger; venner, familie, kolleger, trening, hobbyer, studier – det meste har vært borte eller kraftig redusert. Det har i tillegg vært lite variasjon i hverdagen, og mange har også mistet følelse av mestring og fremgang. Vi savner å reise, bli kjent med nye mennesker, og vi savner solstrålene som vanligvis treffer ansiktet vårt på vei til jobb. Noen av oss savner til og med lukt- og smakssansen. Kanskje ikke så rart at lufta forsvinner seigt ut av ballongen.


Men kanskje er vi nå straks på den andre siden? Samfunnet åpner, og vi går endelig mot lysere tider. Kanskje er det naivt – det føles i alle fall mer ekte ut denne gangen.


Så hvis du kjenner behovet etter mer motivasjon, begynn her; hva gjør deg inspirert?

Foto: GIRL CRUSH

Er du nå klar for å ta tilbake livet? Tør du benytte anledningen og sette deg på et fly, reise til en annen by, eller et annet land, danse, dra på museum, ta trikken? Er du klar for å se, smake, høre og lukte? For ved utgangen av tunnelen er det store sjanser for at du finner tilbake både lysten og inspirasjonen du trenger akkurat nå.


Comments


bottom of page