Search

Gratulerer girls, i dag er det verdens mens-dag


"Mensen må på dagsordenen", sier poet og aktivist Sofie Frost! I dag er det den Internasjonale mensdagen (menshygienedagen), en årlig, internasjonal merkedag for å spre kunnskap om mensen, fremme god menshygiene og bryte ned tabuene omkring alle kjønnsmodne jenters og kvinners månedlige blødning.


3 av 10 jenter i India vet ikke hva mensen er når de får det for første gang. Jentene, der dette er tilfellet - tror det er blodkreft, og er overbevist om at det er noe de kommer til å dø av. I noen deler av India er tallet enda høyere, 9 av 10.

- Blod, mensen, ekkelt, hemmelig, bortgjemt.. Hvorfor? spør Aditi Gupta publikum i en TED-talk. Hun er entreprenør og medstifter av Menstrupedia, en tegneserie som enkelt forklarer hva menstruasjon er.

Hun fortsetter, - hvordan kan en så naturlig og biologisk del av kvinnekroppen, som alle kvinner opplever halvparten av livet sitt, som også er helt avgjørende for fruktbarheten, være så tabu?

Hun har gjennomført flere studier for å få innblikk i jentenes manglende kunnskap i India og forsket på hva slags innvirkning dette har på jentenes liv.

Hun har designet en bok som inneholder en komplett guide om menstruasjonen som brukes av mange skoler i India. Den distribueres også i mange andre land, som blant annet Nepal og Nigeria.


Skjermdump

Hun har hørt at mange lærere har et ønske om å dele kunnskap om menstruasjon til elever på skoler, men siden temaet er såpass tabubelagt, tør de ikke, dessuten har de ikke nok kunnskap. Det de er opplyst om er ofte myter.

Aditi vokste opp med å bli fortalt at mensen skal hemmeligholdes. Ingen skulle vite om det. Når hun hadde mensen fikk hun ikke lov til å sitte på sofaen, ta et bad, sitte i andre familiemedlemmers senger, og hun måtte vaske sengetøyet hver gang etter mensen, selv om det ikke var noe flekker på det. I noen tilfeller blir jenter eksludert fra andre familiemedlemmer også. - Ironisk nok var det ofte eldre kvinner som var ansvarlig for disse reglene. Det var slik de var oppdratt, og det går i generasjoner, sier hun i TED-talken.

Som om ikke dette er nok, er det helt sjukt å høre at bare 12 % av jenter i India har kapasitet til å kjøpe tamponger og bind. Det vil si at 88 % av blødende jenter i India ikke har mulighet til å skaffe seg intimhygiene.

Aditi forteller at hun var én av disse. Da hun fikk mensen måtte hun bruke små filler, eller klut - nettopp fordi det å kjøpe intimhygiene, var og er skambelagt. Hun vasket de fra gang til gang, og gjemte de så godt hun kunne, slik at ingen oppdaget at hun menstruerte. Dette resulterte også i flere infeksjoner.

Å bli født i Norge føles ofte som å trekke vinnerloddet. Vi har kommet langt. For dette er noe å tenke på neste gang jeg er muggen over tante-røds månedlige visitt?!

Allikevel skal vi ikke lenger enn ca. 100 år tilbake da det var skambelagt å kjøpe intimhygiene også her i Norge.

- Tenåringsjenter er reddere enn noensinne for at blodet skal synes – og dytter inn både tampong og bind. Det er ikke mer enn cirka hundre år siden kvinner på landsbygda i Norge ikke hadde noe bind, og lot blodet renne mellom beina. I begynnelsen ble det solgt i skjul, pakket inn i gråpapir eller solgt fra automater i apotek slik at damene skulle slippe å se ekspeditøren i øynene når de kjøpte bind. Nå er jo alt det der mye mye lettere – og det er greit å kjøpe bind i butikken – men vi snakker ikke om den for det, sier lege og idéhistoriker Anne Lie.

Vi har fortsatt en liten vei å gå, når det gjelder åpenhet. Ikke bare om selve menstruasjons-uka, men om hele syklusen og hormonnivåene i kroppen i løpet av en måned. Redaktør Nina Méd har skrevet en bok som heter "Mensen" (som forøvrig har verdens fineste cover), hvor hun har som mål å skape rom for mensen i samtalene. Her har hun samlet bidrag, noveller, sakprosa, fotografier, brev, dikt og tegneserier, skrevet av forfattere, bloggere, musikere og samfunnsdebattanter. Det vi aldri snakker om, og det som halve verdens befolkning opplever (!).

Det er vilt at vi fortsatt må normalisere det. GIRL CRUSH vil feire denne dagen, og gratulere alle girls, for seriøst - å ha fitter som snakker til hverandre er faen meg magi!

"Women have vaginas that can speak to each other and by this I mean, when we’re with our friends, our sisters, our mothers, our menstrual cycles will actually sync the fuck up. My own cervix is mad influential, everybody I love knows how to bleed with me. Hold on to that, there’s a metaphor in it".

Embrace!

Copyright © 2020 GIRL CRUSH. All rights reserved.

Empowered by GIRL CRUSH.